Nieuwvliet-Bad blog

18/07/2013

Plannen roompot of het slachten van de kip met de gouden eieren

Tegenwoordig is dit de trend! De “ gewone” mensen die het park groot maakten moeten plaats maken voor het grote geld. Ooit was de boer blij dat hij iets kon bijverdienen met enkele tenten rond zijn stallen maar het moest meer zijn, steeds maar meer! Nu zitten we met toeristenboerderijen waar de stallen vervangen zijn door recreatiewoningen en de melkkoeien door toeristen, die toeristen kan je nog veel makkelijker uitmelken, door toeristenbelastingen, meebetalen in de aanleg van het park, veel te dure campingwinkeltjes, verplichtingen bij wie je het tuinhuis of de stacaravan koopt (en zo een vet percent opstrijken). En ook de streek geniet mee van deze vrijgevige spendeerders, de bakker kan meer brood bakken, de winkelier kan uitgroeien van kruidenier naar supermarkt, geholpen met sterk onderbetaalde jobstudenten, je kunt hier en daar parkeergeld opstrijken en de strandpaviljoens kunnen prijzen hanteren die je zelfs in Knokke niet betaald. Maar het moet meer zijn, steeds maar meer! Heb je een stacaravan? Wil je die vervangen? Moet wel een chalet zijn! Kwaliteit opwaarderen weet je wel, enne die plaats waar je op staat en al zolang gelukkig mee bent, die moet groter (en duurder), kwaliteit opwaarderen weet je wel! Of we reorganiseren onmiddellijk de hele boel, moet je maar een huis kopen, kan je verhuren via ons en onderhouden via onze tuinman en wil je het ooit verkopen? Ook via ons, enkel via ons (wat dat percentje op de verkoop van een caravan daar hebben we al lang niet meer genoeg aan) het gaat mooi worden, kwaliteit opwaarderen weet je wel. Kan je de hele boel niet betalen? Jammer maar je kan altijd wel een weekendje bij ons komen huren, maar dan wel een das aandoen he! want de gewone man, nee die die hebben we liever niet, kwaliteit opwaarderen weet je wel.

 En zo kan je als trouwe gast van deze streek enkel toekijken hoe alles ten onder gaat, de trouwe stacaravanner die hier elke week vertoefde voor rust en zee is niet meer welkom, kort verblijvers wil men uitmelken,  want misschien spenderen die meer! Misschien. De verkoper die niks om de streek geeft die wint altijd.

 Maar bent u ooit al een buiten de vakanties in deze streek geweest en hebt u de leegstand gezien? Of hebt u ooit het strand bezocht bij minder weer en gemerkt dat u er alleen was? Ooit al eens een park met huisjes bezocht dat al een tijdje meedraait en daar het verval gezien? Hebt u al gezien hoeveel mensen de streek enkel nog doorkruisen zonder ook maar een euro te spenderen? Hebt u ooit al eens op de website van zoover de negatieve reacties over de campingboeren gelezen? Hebt u al ervaren hoeveel mensen deze streek de rug toedraaien wegens te duur? Of reist u ook liever een week naar Turkije of Tunesië? Veel goedkoper, all in en altijd mooi weer.

 Kan het van altijd maar meer naar nu is het genoeg? Is borgen van wat men heeft niet de betere optie? Kwaliteit kan men ook bereiken door de trouwe gasten in de watten te leggen, die zijn er, die moet men niet meer overtuigen welke prachtige streek het hier is. Maar deze trouwe gasten komen voor de streek zoals ze nu is, niet voor hoe sommigen deze streek willen zien. De troeven voor Nieuwvliet zijn de rust, het familiale, de kleinschaligheid, de authenticiteit. Wil men nu echt de kip met de gouden eieren slachten? In Sinte Piere ligt ons hart niet in Nieuw Nieuwvliet- Badstad. 

http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/fel-verzet-tegen-plan-roompot-1.3919127

De commentaren zijn gesloten.